• Gratis koffie dit weekend in de kantine van RKSV Mierlo-Hout. En zaterdag is er gebak. De voetbalclub is gekozen tot meest gastvrije. Kantinebeheerder Maarten Verhoeven is trots: ,,We willen mensen een warm gevoel geven.”

  Tien verenigingen werden bezocht door mystery guests. Dat waren medewerkers van Huijbregts, het bedrijf dat dit jaar zijn naam heeft verbonden aan de verkiezing en de bijbehorende cup. De zeven amateurvoetbalverenigingen van Helmond deden mee, verder OEC (korfbal), HC Helmond (hockey) en sportschool Maach.

  Vriendin van een speler van de tegenpartij

  De clubs wisten dat ze onverwacht bezoek konden ontvangen. ,,Ik ben nooit als zodanig herkend", zegt Sanne van Lieshout, een van de zes mensen die met een checklist naar de velden en zaal trokken. Het voordeel is dat ik niet uit Helmond kom en mensen mij niet kennen. Ik kon de vriendin van een speler van de tegenpartij zijn. Ik ging ook altijd bij de aanhang van een bezoekende club staan.”

  Voor Maach bedacht ze iets bijzonders: ,,Dat is toch anders dan een sportpark. Ik heb daar een proefles gevolgd.” Elk sportpark en zaal werd één keer bezocht. ,,Natuurlijk is het een momentopname. Maar in principe moet je als club op élk moment laten zien dat je gastvrij en sportief bent. Het is best lastig om onderling te vergelijken. Dat gaat met de zeven voetbalverenigingen makkelijker dan met de andere drie.”

  Het was een nek-aan-nek race, geeft ze aan. Maar de rapportcijfers van RKSV Mierlo-Hout blijken uiteindelijk de hoogste. En daarom komt zaterdagochtend wethouder Harrie van Dijk naar sportpark De Beemd. Voor het gedrag van spelers en trainers richting tegenstander en scheidsrechter krijgt de club een 7,5. De sfeer rondom de sportvelden wordt beloond met een 8. De gastvrijheid in de kantine levert Mierlo-Hout een 9 op.

  Vriendelijk tegen groot en klein

  Een enorme blijk van waardering voor Maarten Verhoeven en zijn mensen. ,,We willen mensen goed ontvangen, zorgen ervoor dat het netjes is en warm en dat we met mooie kleding aan achter de bar staan.” Ook op de drukke zaterdagen. ,,Ik vind dat belangrijk. Er komen hier soms 48 teams met ouders, opa’s en oma’s. We zijn vriendelijk tegen groot en klein. Kinderen krijgen ranja als ze uitgespeeld zijn. Suikervrij.”

  Deze tien verenigingen zetten eerder hun handtekening onder het Helmonds Verbond, in het leven geroepen om sportiviteit en gastvrijheid te bevorderen. Het komt voort uit de campagne Helmond Sportief. De verwachting is dat meer verenigingen zich gaan aansluiten.